U bevindt zich hier: NieuwsarchiefLibertas Male Choir


THE CASAVANT ORGAN OPUS 189

-We thank Peter Biesheuvel for its history-

  

The Mountainside Christian Reformed Church with its beautiful acoustics has a magnificent pipe organ and you’ll be surprised to know that although the current church was built in 2001, the organ pre-dates the Church by some 98 years.
The  organ was originally installed in 1903 at St. Andrew's United Church in Arnprior, Ontario, it was the 189th order received by Casavant Frères, pipe organ builder from St. Hyacinthe in Quebec; consequently, it bears Opus Number 189. This pneumatic (tubular) action instrument had 17 stops on two manuals and a pedal board, for a total of 1,085 pipes of metal or wood. The original selling price for this organ was $3,024.00. Of interest is the fact that this organ was the first one having stops voiced by Alphonse Gigout, who was the brother of the famous French organist Eugene Gigout. Alphonse Gigout was voicer at Casavant Frères from 1903 to 1909. He is buried in St. Hyacinthe.
In around 1967, the organ was purchased through an organ builder and with the help of the congregation, it was installed in the sanctuary of the original Mountainview Christian Reformed Church. In addition to other changes the organ was converted from pneumatic to electric action and swell motor.
Further modifications were made by Keates-Geissler Pipe Organs. When the plan materialized to move the organ to the new sanctuary, more improvements were made. Attention was paid to the placement of the organ in the sanctuary. A gold painted facade of pipes was added.
Tonal guidance was provided by André Knevel and Ian Sadler, long-time friends of the congregation. The organ now has 1,230 pipes and 30 Stops. The organ was moved from the old sanctuary to its new home with the help of many volunteers.

  

PREMIÈRE CONCERT VAN LIBERTAS MANNENKOOR

…Voice of Liberty

-door Theo Luykenaar-

  

In de prachtige, bijna uitverkochte, Mountainview Christian Reformed Church in Grimsby vond de première plaats van het pas in dit jaar opgerichte Libertas Mannenkoor onder leiding van Martin Mans. Niet alleen heeft Martin al meer dan 80 koorleden kunnen aantrekken, maar presenteerde hij een zeer succesvol concert met een gevarieerd programma na maar drie koorrepetities! Bewonderenswaardig! Buiten het koor werd het concert afgerond met optredens van Martin Zonnenberg, André Knevel en Martin Mans zelf, aan het orgel en de piano.
Vorig jaar werden wij al verwend met Martin & Martin concerten in een uniek formaat met Martin Mans en Martin Zonnenberg die samen en afwisselend beide orgel en piano speelden of ‘quatre mains’ op één orgel of piano, op een zeer bijzondere manier waarbij zij elkaar’s muziek spelenderwijs beantwoordden of aanvulden. En ook bij dit concert, ondervonden wij hetzelfde  genre muziek met zelfs ‘six mains’ en een amusante ‘stoelendans’ aan het orgel.
Het concert begon met een ‘Fanfare voor Orgel’, waarna Martin en Martin met een arrangement van Martin Zonnenberg ‘Holy, Holy, Holy’ prachtig inleidden en de zaal met volle borst mee kon zingen.
Koorlid Frank Bruinisse heette iedereen van harte welkom en opende het concert met een gebed. Hij gaf een introductie van het koor dat naar 2015 uitkijkt, om in Nederland de 70e verjaardag van de bevrijding te vieren met een aantal concerten. Frank introduceerde daarna Martin Mans, Martin Zonnenberg, André Knevel en soloist bariton Johannes Veldman.
Het Libertas Koor begon met ‘Spirit of the living God’, en ‘I’m a rolling’, gevolgd door Psalm 42, ‘Hijgend hert der jacht ontkomen’, in het Nederlands gezongen en besloot met een indrukwekkende ‘Hallelujah’ van Handel. Wat ons opviel is dat Martin Mans enthousiasme en passie volkomen door het  koor is geabsorbeerd, waardoor het duidelijk wordt waarom Libertas al na maar drie repetities op zo’n hoog niveau kan optreden.
De ons wel bekende André Knevel, die samen met Liselotte Rokyta hun jaarlijkse orgel en panfluit herfstconcerten tournee had afgerond, bracht de zaal een bijzondere orgel improvisatie gebaseerd op ‘How Great Thou Art’ waarbij André ons op een muzikale ‘God’s Schepping’ reis nam, beginnende met het vertrek uit een treinstation, gevolgd door een landschap en storm, met daarna onderdak en majestueus gebergte. Ik hoorde zelfs even regen in zijn orgelspel.
Na de pause speelde Martin & Martin een ‘Potpourri’ van bekende Hollandse liedjes zoals ‘Piet Hein’ en ‘In Holland staat een huis’ op orgel en piano, waarbij het publiek lekker kon meeklappen. Het is duidelijk, net zoals vorig jaar, dat Martin & Martin volkomen op elkaar ingespeeld zijn. Dit werd gevolgd door een leuke impovisatie samen met André Knevel.
Het Libertas Koor besloot het optreden met ‘Veni Jesu’ en ‘The old Rugged Cross’, waarbij bariton Johannes Veldkamp solo zong. Een ‘Vera Lynn Medley’ hoort natuurlijk bij de …Voice of Liberty…en zal in 2015, net zoals op deze avond, in Nederland herinneringen van de Tweede Wereldoorlog brengen.
Het concert werd besloten met het zingen van de Canadese en Nederlandse volksliederen en een ‘Stars and stripes forever’ improvisatie.  Frank van Bruinisse, na een dankgebed, kondigde aan dat het koor nog steeds open staat voor nieuwe leden. Er was zelfs een encore met een herhaling van ‘I’m a rolling’ door het koor. Tjitske van Reenen bood de drie musici, Martin, Martin en André een geschenk aan onder het applaus van een meer dan tevreden zaal.

  

Koken met Etty, Tournedos Stroganoff, gast Martin Mans
JAN VAYNE EN MARTIN MANS STARTEN FACEBOOK-CONCERTEN

WOERDEN – Op vrijdag 8 maart organiseert muzikaal duo Jan Vayne en Martin Mans een Facebook-concert. Het concert wordt live uitgezonden vanuit de Breepleinkerk in Rotterdam. Via een geïntegreerde speler op de Facebook-pagina's van de musici kunnen bezoekers het concert bekijken en live verzoeknummers aanvragen. Het is de eerste keer dat er een Facebook-concert in Nederland wordt georganiseerd.

  

Als de eerste uitzending een succes is, willen pianist Jan Vayne en organist en dirigent Martin Mans drie keer per jaar een Facebook-concert organiseren. De musici hebben op dit moment respectievelijk 3.000 en 5.000 vrienden op de populaire netwerksite. Jan Vayne: “Het is een andere manier van concerten organiseren. Zo bereiken wij meer mensen dan er ooit tijdens een concert in een kerk passen”.   Het duo denkt zelfs dat dit initiatief positieve invloed heeft op de bezoekersaantallen van de andere concerten. “Als je in een kerk zit en je hoort de muziek – dat gevoel – dat kan je niet overbrengen via een beeldscherm”, aldus Martin Mans. “Ik denk dat we nu ook publiek bereiken dat anders zelden of nooit concerten bezoekt”.

  

Mensen zonder Facebook-account kunnen de Facebook-concerten live volgen via www.facebookconcerten.nl. Deze website wordt op vrijdag 15 februari gelanceerd. De eerste 1.000 bezoekers kunnen een gratis CD van de concerten bestellen via deze website.

Het eerste Facebook-concert begint op 8 maart om 20.00 uur, duurt ongeveer twintig minuten en is gratis te volgen op mobiele telefoons, tablets, laptops en computers. Direct na uitzending is het programma terug te bekijken op www.facebookconcerten.nl

M&M’S CONCERTEN VIELEN IN DE SMAAK

‘Musicale virtuozen Martin & Martin in Ontario'
-door Theo Luykenaar-

  

M&M's zijn, zoals u weet, bekende snoepjes in verschillende kleuren. Maar er zijn twee andere bekende M&M's. Componisten, organisten, pianisten en dirigenten Martin Mans en Martin Zonneberg waren voor vijf concerten een week in Ontario om hun fans hier te verwennen met hun unieke Martin & Martin orgel & piano concerten.
Wij waren bij hun eerste concert in de prachtige Covenant Christian Reformed Church in Grassie, dicht bij Grimsby. Daar naast het kerkorgel er ook op een ander orgel gespeeld moest worden, was er een buitengewoon mooie Content 346 (r) orgel beschikbaar gesteld door Klaas en Linda Bos van het Classical Organ Centre in Norwich. Dit eerste concert met meer dan 500 toeschouwers was meer dan uitverkocht, er moesten stoelen bij komen en waren de programma's op. Het concert begon met een ‘Intrada', een muzikale introductie met beide Martins aan de orgels. Daarna heette ‘impressario' John van der Laan iedereen van harte welkom, hij introduceerde beide Martins, André Knevel en en het Mattaniah Christian Male Choir o.l.v. Herman den Hollander en begon het concert met een gebed. Hij bedankte Klaas Bos voor zijn medewerking en adviseerde dat Arjan van der Zouwen van de Reformed Christian Media (RCM) beschikbaar was voor abonnementen op dit Christelijke internet station en dat in Barrie RCM video opnamen ging maken van het concert. John maakte het ook duidelijk dat elk concert op zichzelf stond en uniek en verschillend was van de andere concerten. Vanwege het bijzonder hoge kaliber van deze concerten, zou het mij daarom niet verbazen dat een aantal mensen meerdere concerten bezochten.
Wat volgde was in éen woord: MAGNIFIEK! Dit was inderdaad een uniek concert omdat Martin & Martin samen en afwisselend beide orgels en piano speelden of ‘quatre mains' op éen orgel of piano, op een zeer bijzondere manier waarbij zij elkaar's muziek spelenderwijs beantwoordden of aanvulden. En vaak ook nog op een grappige manier. Daarbij werd het publiek ook nog verwend met ons lokale talent André Knevel, waarbij plotseling zeer indrukwekkend alle twee orgels en de piano gespeeld werden met ‘Sarabanda' van Tartini! Deze composities van klassieke, geestelijke en populaire muziek waar men vaak bekende melodieën in kon vinden zoals, ‘De Zilvervloot', ‘Rule Britannia' en ‘O When the Saints' waren bijna allen bewerkt door de twee Martins.

  

Gelukkig konden zij een paar keer op adem komen daar het Mattaniah Christian Male Choir ook op het programma stond. Dit bekende koor, dat in december drie Kerstconcerten had in Brampton, Dundas en Woodstock, begon met een prachtige ‘Amazing Grace', wat gevolgd werd door ‘Gently Lord, O Gently Lead Us' met Fred Vrugteveen als soloist. Met ‘Guide Me, O Thou Great Jehovah' werd het koor begeleid door André Knevel op het kerkorgel, Martin Mans op de piano en Martin Zonneberg aan het Content orgel, beter kon het gewoon niet! Het koor besloot met ‘Oh Glorious Night, So Full of Bliss' en ‘Praise the Lord Almighty'.
Na het zingen van beide volksliederen, beindigden Martin & Martin, onze M&M's, met een aantal grappige composities voor ‘quatre mains' op de concertpiano, het leek wel of deze goede vrienden om de toetsen van de piano vochten, een prachtig muzikaal gevecht, waarna zij, samen met André Knevel, Herman den Hollander en het Mattaniah Christian Male Choir een verdiend staand applaus ontvingen. Wat een avond!
Na Grassie hadden onze M&M's concerten in St. Catharines met the Collegium Musicum Male Chorus en was ook André Knevel weer van de partij; in Redeemer College in Ancaster met de Meadowlands Corps Band van het Leger des Heils en het Hosanna Choir o.l.v. Herman den Hollander en in Barrie, waar de RCM opnamen werden gemaakt en men het 50 jaar bestaan van het Opus 2712 Casavant Pipe Organ vierde.

  

De Martin & Martin concerttour werd besloten in Woodstock met deelname van het Musica Sacra Chorus.

Organisator John van der Laan, de twee Martins, André, de koren en alle andere medewerkers kunnen zeer tevreden terugkijken naar deze bijzondere concerttour. “De kerken en zalen waren vol en het publiek zeer enthousiast, zo'n soort concerten hebben we hier nooit eerder gezien, en ik hoop dat Martin Mans en Martin Zonneberg in de toekomst nog vele keren terugkomen”, zei John van der Laan. Martin Mans, ons ook bekend als dirigent van de buitengewoon succesvolle Canada OneDay Male Choir concerten, heeft het plan opgevat om dit mannenkoor weer op te starten met mogelijk een aantal concerten eind volgend jaar! De koorleden kunnen daar een bericht van ontvangen.

Concerttip
zaterdag 29 juni
Ureterp
Reserveer uw kaarten

Volg Martin Mans via